Alergije kod pasa: simptomi, uzroci i kako da ublažite reakcije kod svog ljubimca

1. Šta su uopšte alergije?

Alergija se definiše kao stanje prenaglašene reakcije i hipersenzitivnosti koji utiču na imunološki sistem kroz sitne čestice – alergene. Velika većina alergena je na bazi proteina iz biljaka, insekata, životinja ili hrane.

Svako izlaganje vašeg ljubimca alergenima, bilo da se radi o kraćim ili dužim periodima, može da rezultuje alergijskom reakcijom. Imunološke reakcije do kojim dolazi mogu biti različite.

2. Koji su simptomi alergija kod pasa?

Najčešća alergijska reakcija koja se manifestuje kod pasa je svrab, koji može biti lokalizovan, a može biti i po cijelom tijelu. U pojedinim slučajevima, simptomi uključuju i respiratorni sistem, pa tako izazivaju kašljanje, kihanje ili glasno disanje. Kao i kod ljudi, može se pojaviti curenje iz nosa ili suzenje očiju. Osim toga, alergijski simptomi mogu da budu i u digestivnom traktu i da izazovu povraćanje ili dijareju.

3. Koliko su česte alergije kod pasa?

Alergije kod pasa su relativno česta pojava, koja se počne prikazivati već nakon 6 mjeseci starosti, a najčešće manifestacije počinju kada pas ima jednu ili dvije godine.

5. Šta može da izazove alergijsku reakciju kod kućnog ljubimca?

Supstance koje mogu biti alergeni su brojni, ali se uglavnom radi o proteinima koji se mogu pronaći kod insekata, biljaka, ali isto tako mogu biti i životinjskog porijekla. Na primjer, to mogu biti poleni, spore buđi, grinje, ćelije kože, pljuvačka, kao i različiti medicinski preparati.

6. Koje vrste alergija kod pasa postoje?

Alergijska reakcija na ugriz buve ili nekog drugog insekta

Ugrizi paukova, buva, komaraca, pčela, stršljena, osa i drugih insekata mogu izazvati alergijsku reakciju na koži vašeg psa. Kada se radi o alergijama koje su reakcija na ugriz insekta, najčešće su reakcije na ujed buva. Većina pasa doživi lokalnu iritaciju na koži, koja može biti različitog intenziteta.

U slučaju da se vaš pas intenzivno češe nakon ugriza insekta, pripazite da na dijelu kože koji se češe ne dođe do bakterijske infekcije.

Kako biste zaštitili svog psa, možete koristiti niz preparata o kojima se možete informisati kod svog veterinara. Takođe, postoje specijalizovane vrste hrane koje alergijsku reakciju vašeg psa mogu ublažiti.

Alergijska reakcija do koje dolazi udisanjem čestica

Udisanjem polena trava ili drveća, buđi, grinja i drugih čestica može doći do alergijske reakcije kod pasa, koja svojom pojavom najviše liči na reakciju kakvu i ljudi imaju. Ona se odnosi na reakcije u gornjem dijelu respiratornog sistema: suzenje očiju, curenje nosa i kihanje. Kod nekih pasa, izloženost ovoj vrsti alergena takođe može da dovede i do svraba i iritacije kože.

Velika većina pasa počne pokazivati prve znakove alergije između prve i treće godine života, a psi koji imaju alergijske reakcije na više alergena najčešće su osjetljivi i na buve i određene vrste hrane.

Postoje različiti načini na koje možete da utičete na alergijske reakcije kod vašeg psa. Preventivno dejstvo, u mjeri u kojoj se može djelovati, može se postići prilagođavanjem ishrane – biranjem hrane za pse koja je prilagođena za alergije koje vaš pas ima.

Terapije anti-inflamatornim preparatima mogu psu olakšati simptome, kao i hipoalergenski šamponi za pse. Ukoliko niste sigurni da li se radi o alergiji i na koji način možete olakšati simptome alergije kod vašeg psa, najbolji savjet možete dobiti od vašeg veterinara, koji će utvrditi najprikladniji tretman.

Alergije na hranu

Hipersenzitivnost na hranu može da se razvije na gotovo bilo koji protein ili ugljikohidrat u hrani. Najučestalije alergijske reakcije na hranu dolaze od mliječnih proizvoda, govedine, glutena, piletine, jaja, jagnjetine i soje.

Alergije na hranu mogu da izazovu spektar reacija, koji mogu uključivati svrab, crijevne poremećaje, kao i respiratorne poteškoće. U slučajevima u kojima alergiju izaziva više faktora, kao na primjer polen trava i mliječni proizvodi, postavljanje ispravne dijagnoze može biti izazov.

Alergije na hranu mogu da se razviju u bilo kojoj dobi. Najuspješnija borba protiv alergije na hranu je prava dijagnoza i eliminacija namirnica koje izazivaju reakciju.

Kontaktne alergije

Najrjeđa vrsta alergija je kontaktnog karaktera i nastaje kao reakcija na direktni kontakt sa alergenima, kao što su neki sastojci ogrlica protiv buva, pesticida koji se koriste za travnjake, pa čak i tkanine u tepisima ili posteljini.

Ovu vrstu alergije psi mogu da razviju u bilo kojem dobu, a uglavnom se manifestuje iritacijom kože i svrabom. Dijelovi tijela koji su uglavnom pogođeni su stomak i šape. Ukoliko se →utvrdi alergija na neke od ovih alergena, uklanjanjem izazivača se jednostavno može riješiti pojava reakcije.

Neophodno je napomenuti da se alergijske reakcije mogu lako pomiješati sa nekom vrstom poremećaja, zbog čega se preporučuje da se pri dijagnozi svakako konsultuje veterinar.

Postoje različite vrste terapija protiv alergija, a jedan od načina kako možete pomoći svom ljubimcu i otkloniti barem dio nelagode koju izazivaju alergije je prilagođena ishrana.

HRANA ZA PSE KOJI IMAJU SKLONOSTI PREMA ALERGIJAMA I OSJETLJIV DIGESTIVNI SISTEM

Husse u svojoj ponudi ima nekoliko opcija za hranu koja je posebno kreirana kako bi otklonila ili u određenoj mjeri ublažila alergijske reakcije vašeg psa.

husse_hrana_banjaluka_Digest_1
PREPORUČUJEMO

Digest za pse

Tako je, na primjer, Digest, super premijum Husse proizvod, baziran na jagnjetini i riži, napravljen tako da smanjuje vjerovatnoću za izazivanje alergijskih reakcija kod pasa sa osjetljivim digestivnim traktom.

Napravljena je bez glutena, sa tvarima koje poboljšavaju probavljivost masti, biotinom, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, frukto-oligosaharidima, kvascem i drugim hranjivim sastojcima.

Pažljivo izabrani sastojci jačaju imuni sistem, čine krzno zdravim i sjajnim, pospješuju probavljivost i zdravlje probavnog sistema, a minerali jačaju kosti i zube.

Opus Ocean 

je kompletna hrana namijenjena za pse koji preferiraju ishranu bez žitarica, sa pažljivo biranim sirovinama, a najpogodnija je za pse koji imaju osjetljiv digestivni sistem.

Napravljena je na bazi lososa i krompira, inspirisana je ishranom vukova sa visokim sadržajem proteina i masti, a smanjenom količinom ugljenih hidrata pomaže u povećanju mišićne mase.

Ishrana sa nižom količinom ugjenih hidrata je visoko svarljiva i potpomaže očuvanje dobrog zdravlja psa niskim glikemijskim indeksom.

husse_hrana_banjaluka_OpusOcean_1
PREPORUČUJEMO
husse_hrana_banjaluka_OceanCare_1
PREPORUČUJEMO

Ocean Care

takođe ima osnovu u lososu, ali u kombinaciji sa rižom. Sastav ove super premijum hrane prilagođen je psima koji imaju osjetljiv digestivni trakt – bez glutena, sa vlaknima koji potpomažu zdravlje crijeva, povećavaju svarljivost masti, a kosti, zube i krzo čine zdravijim i otpornijim.

Optimalan sadržaj omega 3 i omega 6 masnih kiselina sprečava upalne procese i jača imuni sistem psa. Osim toga, psi je vole jer joj kvalitetni sastojci daju odličan ukus.

Ocean Care Mini

hrana namijenjena je malim psima sa osjetljivim digestivnim sistemom, a ovaj premijum proizvod baziran je na lososu i riži. Svojim sastavom smanjuje vjerovatnoću za alergije koje se povezuju sa hranom.

Zbog udjela biotina, vitamina B, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, čini dlaku vašeg psa zdravijim i sjajnijim. Uz prisustvo vitamina A i E, kao i beta-katorena, čini imunološki odgovor psa jačim, te blagotvorno utiče na digestivni trakt.  Pravilno izbalansiran odnos kalcijuma i fosfora jača kosti i zube.

PREPORUČUJEMO
Husse Valp Plus
PREPORUČUJEMO

Valp Plus

Kada je riječ o štencima, Valp Plus je idealan izbor hrane za pse od 3 mjeseca starosti do odrasle dobi. Takođe je odličan izbor sa kuje koje nose ili doje.

Bogata je svim hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima koji su štencima potrebni tokom rasta.

Formula bez glutena bazitana je na piletini, riži i kukuruzu, što je čini visokoprobavljivim izvorom energije sa izvrsnim ukusom. Svojim blagotvornim sastavom pospješuje rad dobrih bakterija, sprečava zadržavanje štetnih bakterija i generalno stimuliše rad crijeva.

Vitaminima i mineralima ojačava imuni sistem psa, čini krzno sjajnijim, a kosti i zube zdravijim.

Pro Selekt

još jedna od Husse prehrambenih opcija za pse, bazirana je na piletini i riži. Sa proteinima životinjskog porijekla i drugim hranjivim sastojcima obezbjeđuje zdrav i dobro izbalansiran obrok za vašeg psa.

Visoko svarljiva formula sadrži pšenicu bez glutena kao i vlakna repe koja stimulišu rad crijeva i kontrolišu konzistenciju stolice.

PREPORUČUJEMO
Besplatna dostava

na teritoriji Banja Luke

Savjetovanje

Tu smo za sve vrste savjeta u vezi ishrane

Garantovan kvalitet

Husse je švedski premium brend

100% Sigurna kupovina

Garancija ukusa hrane