Sve što treba da znate o ishrani za mačke

Kako izabrati hranu za mačke?

Mačke su izuzetno voljeni kućni ljubimci kojima je potrebna najbolja briga, a koja između ostalog uključuje i najbolju ishranu. Čak i kada se govori samo o suhoj hrani za mačke, ponekad je teško odlučiti se za jednu, s obzirom na veliku ponudu. Kada uzmete u obzir specifične zdravstvene potrebe vaše mačke, uz malo istraživanja moći ćete izabrati najbolju hranu za mačke koja će odgovarati stomaku vaše mačke, ali i vašem budžetu, bilo da se radi o suhoj ili mokroj hrani.

1. Uzmite u obzir dob vaše mačke

Suha hrana za mačke vrlo često je kategorisana po starosti mačke. Postoje sastojci koji su bolji za mačiće u razvoju i sastojci koji bi više odgovarali mirnijim, manje aktivnim i starijim mačkama.

Vrlo je jednostavno – ako imate mače koje je mlađe od 12 mjeseci, najbolje bi bilo da izaberet hranu specijalizovanu za mačiće.

Ukoliko vaša mačka ima negdje između jedne i sedam godina, trebalo bi da joj izaberete hranu za odrasle mačke.

Kada vaša mačka pređe osam godina starosti, trebalo bi da joj izaberete hranu za starije mačke.

2. Imajte na umu posebne potrebe vaše mačke

Neke mačke imaju osjetljive stomake, alergije, probleme sa težinom i druge zdravstvene specifičnosti. Izborom specijalizovanih vrsta hrane koji svojim sadržajem odgovaraju potrebama vaše mačke, osiguravate joj bolji, kvalitetniji i sretniji život.

Postoje različite opcije hrane za mačke na osnovu toga da li vaša mačka živi većinom u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Postoji i hrana za mačke koje su sterilisane ili kastrirane.

Takođe, postoje i vrste hrane za mačke koje su napravljene za mačke koje imaju probleme sa urinarnim infekcijama ili nakupljanjem dlaka.

3. Konsultujte se sa vašim veterinarom

Ukoliko niste sigurni koji je najbolji izbor hrane za vašu mačku, uvijek se možete posavjetovati sa vašim veterinarom. Kada budete išli na kontrolu, vakicnu ili nekih drugim povodom naredni put, provjerite sa vašim veterinarom na šta treba da obratite pažnju kada se radi o ishrani vaše mačke kako biste joj pružili najkvalitetniji život.

Obratite pažnju na to da li vaša mačka možda ima urinarnih problema.

Mnogi vlasnici mačaka odlučuju se za mokru hranu za mačke na osnovu narušenog urinarnog zdravlja mačke. Mokra hrana za mačke sadrži mnogo veći udio vode od suhe hrane, tako da se na taj način može povećati količina vode koju vaša mačka tokom dana unosi. Na ovaj način, pozitivno se djeluje na rad urinarnog trakta.

Dehidracija je takođe jedan od čestih problema sa kojima se vlasnici mačaka susreću. Ukoliko primijetite da mačka nema apetit, da dahće i da je letargična, trebali biste svog ljubimca odvesti kod veterinara na pregled. Ako vidite da vaša mačka ne pije dovoljne količine vode ili da ima probleme kada ide u pijesak, možda biste trebali razmisliti o mokroj hrani za mačke, kako biste preduprijedili ozbiljnije zdravstvene posljedice.

4. Pratite težinu vaše mačke

Primijetite li da vaša mačka ima problema sa težinom, vjerovatno biste trebali promijeniti njen plan ishrane. Jedna od preporuka u vezi sa regulisanjem tjelesne težine kod mačaka je prelazak na mokru hranu. Jedan od razloga je veći udio vode u mokroj hrani zbog čega mačka može da pojede veću količinu sa unosom manjeg broja kalorija.

Mokru hranu sačinjava oko 80% vode, što je osim energetskim vrijednostima, zdravo i zbog unosa vode.

Mnogi vlasnici ostavljaju određenu količinu hrane dostupne mački kako bi mačka mogla jesti kada god poželi, što može biti problem ako se mačka počne debljati.

Treba napomenuti da se mokra hrana za mačke ne smije dugo ostavljati izvan frižidera, jer se relativno brzo kvari. Dakle, mokra hrana za mačke zahtijeva malo više vaše pažnje, ali vam omogućava da pratite prehrambene navike vašeg ljubimca na bolji način.

5. Istražite različite opcije

Postoji više faktora koje biste trebali uzeti u obzir kada birate hranu za vašu mačku. Postoji suha i mokra hrana za mačke. U zavisnosti od vaših i preferencija vaše mačke, možete koristiti jednu, drugu i kombinovati ove dvije vrste hrane za mačke.

Analizirajte troškove:

Suha hrana za mačke je cjenovno povoljnija od mokre, ali ne bi trebalo samo na osnovu toga da napravite izbor. Takođe, postoje različiti nivoi kvaliteta hrane o kojima biste mogli razmisliti, naročito ukoliko imate ljubimca koji ima potrebu za određenom vrstom hrane ili zdravstveno stanje koje zahtjeva posebnu dijetu.

Pročitajte etikete:

Čitanje deklaracija, sastojaka i drugih napomena koje možete pronaći na poleđini hrane za mačke mogu i više nego biti od pomoći da napravite pravi izbor.

Najvažnije je da prvo tražite visokokvalitetne sastojke, kao što su različite vrste mesa – piletina, riba, janjetina, govedina, koji bi trebalo da se nalaze na samom početku liste sastojaka. Ukoliko ništa od ovakvih sastojaka ne pronađete na deklaraciji, ta hrana je najvjerovatnije puna zamjenskih sastojaka koji ne mogu u potpunosti da zadovolje prehrambene potrebe vaše mačke.

6. Odlučite se za veličinu

Hrana za mačke, naročito ako je riječ o suhoj hrani za mačke, može biti pakovana u malim ali i kilogramskim pakovanjima. Kada po prvi put uzimate jednu vrstu hrane, preporuka je da uzmete manje pakovanje, kako biste izbjegli viškove ukoliko se hrana ne svidi vašoj mački.

Kada utvrdite vrstu hrane koja se vašoj mački najviše dopada, onda možete uzeti veća pakovanja i uštediti sebi vrijeme za nabavku. Osim toga, kupovina većih pakovanja uglavnom je i ekonomičnija.

Ipak, ukoliko je vaš izbor mokra hrana, morali biste povesti računa o tome da je rok trajanja mokre hrane za mačke nakon otvaranja značajno kraći od roka trajanja suhe hrane.

7. Razmislite o tome šta se vašoj mački najviše sviđa

Kao i kod ljudi, mačke imaju preferencije i manje ili više im se dopada neka vrsta hrane. Vašoj mački možda će se više sviđati hrana sa većim komadima, a možda će biti i potpuno suprotno. Najbolji način da utvrdite šta se dopada vašoj mački je da je posmatrate i pratite njeno ponašanje i reagovanje na hranu.

Tako biste mogli primijetiti da je vaša mačka mnogo ‘gladnija’ kada se hrani, na primjer, ribom. To vam može poslužiti kao pokazatelj da vaša mačka voli hranu sa ribom.

8. Izbjegavajte nepotrebne troškove

Pridržavajte se budžeta koji ste zacrtali. Ne samo da ćete na ovaj način imati ovaj dio izdataka pod kontrolom, nego ćete i na taj način osigurati izbalansiranu ishranu za vašeg ljubimca, tao što ćete se pridržavati jednakih količina.

Ovo ne znači da biste trebali pod svaku cijenu da štedite na hrani za mačke, nego samo da imate evidenciju koja bi radila u prilog vašeg kućnog budžeta i zdravlja vašeg ljubimca.

9. Izbjegavajte proizvode koji su u trendu

Kada se radi o prehrambenim navikama vaše mačke, poželjno je da unos, vrsta i količina hrane budu poprilično stabilni. Zbog toga je najbolje birati proizvode za koje znate da nisu limitirano izdanje ili koji se često mijenjaju.

Nije dobra ideja mijenjati ishranu svog ljubimca na osnovu toga šta je popularno u nekom trenutku, jer popularnost i promocija nekog proizvoda uopšte ne mora da znači da je taj proizvod kvalitetan i prvenstveno, da bi odgovarao vašoj mački.

10. Nemojte obraćati pažnju na nepotrebne sastojke

Mnoge vrste hrane za mačke sadrže brojne sastojke koji se istaknuti kao sastojci od velikog značaja za zdravlje vaše mačke, a da to nije naučno potvrđeno. Poželjno je da se fokusirate na hrane koje u svom sastavu imaju proteine, kalcijum, masti i vitamine, sastojke koji su esencijalni zs zravlje mačke.

Ugljeni hidrati su dobar sastojak hrane za vašeg kućnog ljubimca, ali ukoliko se navode kao osnovni sastojak, najbolje bi bilo da takvu hranu izbjegavate.

Pogledajte Husse ponudu hrane za mačke:

Besplatna dostava

na teritoriji Banja Luke

Savjetovanje

Tu smo za sve vrste savjeta u vezi ishrane

Garantovan kvalitet

Husse je švedski premium brend

100% Sigurna kupovina

Garancija ukusa hrane