Prvi dani mačeta u vašem domu: učenje na pijesak

Kada je riječ o kućnim ljubimcima, ako postoji jedna stvar koju želite od prvog dana da uradite ispravno, to je treniranje mačeta ili nove mačke na pijesak.

Mačići su izuzetno inteligentni i jako brzo se mogu naučiti na pijesak, pod uslovom da što prije, odnosno odmah krenete sa treningom. Postoji nekoliko koraka koje biste trebali pratiti kako biste što prije i jednostavnije naučili novo mače u svom domu na korištenje pijeska.

Bez brige, proces učenja nije dug i zapravo je poprilično jednostavan. Mnogi mačići koji dolaze u novi dom već znaju kako se koristi pijesak, jer su to mogli naučiti od svoje majke. Neki mačići imaju urođen snažan instinkt za zakopavanje “dokaza”. Ipak, nekim mačićima biće potrebno ipak malo pokazati, a tome mogu pomoći sljedeći koraci.

1. Posuda za pijesak

Za početak, biće vam potrebna plastična posuda u koju mače može da uđe. Pazite – vaša mačka je još uvijek malena i neće joj odgovarati ništa što ima previsoke zidove, vrata koja bi mogla predstavljati izazov za malu mačku i pokrivene posude. Obratite pažnju na to da to mora biti posuda u kojoj se mačka može neometano okrenuti, odnosno da posuda nije previše mala. Isto tako, morate imati na umu da će vaše mače rasti i da ćete morati promijeniti posudu za veću kada za to dođe vrijeme. Možete i već na početku uzeti posudu koja će odgovarati maci i kada naraste.

2. Izaberite mjesto za posudu za pijesak

Osim toga, u zavisnosti od veličine prostora u kojem živite, razmislite o tome da postavite više kutija na više mjesta. Upamtite da mačke, kao i ljudi, vole svoju privatnost, tako da je mačiji pijesak najbolje staviti na mjestima koja nisu previše prometna ili koja nisu previše bučna. Ako je posuda sa pijeskom na mjestu koje je previše izloženo, moguće je da se mače neće osjećati dovoljno bezbjedno da je koristi.

Posudu sa pijeskom ne treba držati u blizini posuda za hranu i vodu.

3. Kontrolišite prostor u kojem boravi vaše mače

Kada tek uvedete novo mače u vaš životni prostor, najbolje je da ograničite prostor u kojem mače boravi, kako bi se sa što manje stresa naviklo na svoj novi dom. Na ovaj način, pojednostavićete i učenje na pijesak, jer mače neće imati priliku da odluta po stanu ili kući i ne nađe posudu sa pijeskom. Držanjem posude sa pijeskom u vidnom polju mačke podstičete svog ljubimca da je koristi kad god ima potrebu.

4. Izaberite kvalitetan pijesak za mačku

Postoje različite vrste pijeska za mačke, od ekonomičnog pijeska koji se ne grudva do visokokvalitetnog pijeska, neškodljivog za okolinu, od peleta bora i smreke, recikliranih materijala, pa čak i od ostataka žitarica. Neke mačke su čak i same izbirljive kada je u pitanju pijesak, pa mogu da odbiju da koriste pijesak koji ima određenu teksturu ili miris.

Najbolje je početi sa standardnim pijeskom bez mirisa koji se grudva. Kada se vaša mačka navikne na upotrebu pijeska, možete pokušati eksperimentisati sa vrstama pijeska koji bi vam možda bolje odgovarao.

PREPORUČUJEMO

Kattströ pjesak/posip

Husse u svojoj ponudi ima Kattströ higijenski i ekonomični pijesak, 99.5% bez prašine, koji je:

  • 100% prirodan i neškodljiv za prirodu
  • super grudvajući
  • sa kontrolom neprijatnih mirisa, ali bez dodatnih parfema i osvježivača
  • lako se čisti
  • male granule (0,5-2mm).

Eco Strö

Takođe, u ponudi je i visokokvalitetni Strö, izrađen od piljevine bora i smreke iz švedskih šuma, kojeg odlikuje izuzetno visok nivo apsorpcije, prirodna neutralizacija mirisa i biorazgradivost:

  • 100% prirodan proizvod
  • prirodna kontrola mirisa
  • bez dodatnih mirisa i aditiva
  • nizak udio prašine
  • kompostirani i biorazgradivi peleti.
PREPORUČUJEMO

5. Podsticanje mačeta na upotrebu pijeska

Pokažite mački kutiju sa pijeskom čim uđe u novi prostor i dajte joj malo vremena da je ponjuši i istraži. Posuda sa pijeskom trebala bi ostati na istom tom mjestu u narednom periodu, tako da se mačka ne zbunjuje sa mijenjanjem lokacije pijeska.

Unesite mačku u posudu sa pijeskom odmah nakon obroka ili netom nakon što se probudi. Ukoliko primijetite da se mače kreće kao da bi trebalo obaviti nuždu, uzmite je u ruke i odnesite u posudu sa pijeskom.

6. Nagradite uzorno ponašanje

Kada primijetite da vaš ljubimac koristi svoju posudu sa pijeskom, možete ga nagraditi sa poslasticom za mačke ili komadom mokre hrane za mačke. Na taj način možete koristiti igračke i nagrađivanje da mačka stvori pozitivnu asocijaciju sa posudom sa pijeskom.

Nikada nemojte dizati glas na mačku ako se desi da se popiške na tepih ili neko drugo nedozvoljeno mjesto. Time izazivate strah kod mačke i navodite mačku da se naredni put samo bolje sakrije. Ukoliko primjetite da je vaša mačka u položaju koji sugeriše da treba da izvrši nuždu, prenesite je u posudu sa pijeskom – obavezno bez ukora.

Mačke ne povezuju kaznu sa incidentom o kojem se radi, tako da to uopšte ne pomaže u bilo kakvom treningu mačke, pa i kad je u pitanju pijesak.

7. Čišćenje i održavanje

Veoma je važno na pravi način održavati higijenu posude za pijesak. Ne samo da redovnim čišćenjem onemogućavate širenje mirisa mačijeg toaleta po vašem domu, nego i pijesak činite ugodnijim iskustvom za svoju mačku.

  • Svakodnevno čistite pijesak za svojom mačkom. Dijelove pijeska koji su prljavi potrebno je izbaciti iz posude svakog dana, a pijesak je neophodno potpuno promijeniti u zavisnosti od mirisa u razmaku od nekoliko dana.
  • Kada mijenjate pijesak, očistite i dezinfikujte samu posudu u kojoj stoji pijesak. Možete koristiti blagi sapun i toplu vodu, a neki vlasnici preporučuju i mješavinu vode i sirćeta. Nemojte koristiti jake hemijske dezinficijense i sredstva za čišćenje, kako ne biste ugrozili zdravlje vašeg ljubimca.
  • Koristite enzimsko sredstvo za čišćenje da očistite druga mjesta u vašem domu na kojima je vaš ljubimac slučajno ostavio trag kako biste bezbjedno uklonili miris i spriječili vašeg ljubimca da mu se nešto slično ponovi.

8. Učenje starijih mačaka na pijesak

Ukoliko u vaš dom dolazi odrasla mačka, postoji velika vjerovatnoća da je već naučena na pijesak i da s tim nećete imati problem. Čak i ako to nije slučaj, mačke imaju izuzetno razvijene instinkte i vrlo će se vjerovatno brzo naučiti na pijesak.

Ako čak ni to nije slučaj, uvijek možete pokušati da u posudu koja je predviđena za pijesak stavite zemlju iz dvorišta, koju ćete postepeno zamjenjivati pijeskom za mačke. Tako ćete omogućiti svojoj mački da se navikne na novu površinu.

9. Probali ste sve, a i dalje ne ide?

Neke mačke mogu biti izuzetno izbirljive, kako što se tiče ishrane, tako i što se tiče toaleta. Možda će vam se desiti da vaš ljubimac uopšte neće biti zainteresovan da uđe u posudu sa pijeskom. Moguće je da se mački ne sviđa miris pijeska. Osim toga, moguće je da joj se ne sviđa posuda u kojoj je pijesak – možda je posuda previše zatvorena i skučena ili je možda previše otvorena i ne daje privatnost.

Kada dođu u neke godine, mačke imaju, kao i ljudi, probleme sa kostima, zglobovima i umanjenom mogućnošću kretanja. Ako je posuda za pijesak na nekom mjestu koje je teško dostupno ili zahtijeva da se mačka popne ili skoči, možda je i to dio problema.

Ukoliko primijetite da se vaša mačka neobično ponaša u vezi sa posudom za pijesak, možda biste trebali razmisliti o tome da promijenite pijesak ili da promijenite posudu. Nekad je potrebno isprobati više opcija kako bi vaša mačka bila potpuno zadovoljna.

10. Dodatne napomene

Mačke koje nisu sterilisane imaće potrebu da označavaju svoju teritoriju, a njihova teritorija je prostor u kojem žive zajedno sa vama. Sterilizacija ili kastracija uglavnom u potpunosti otklanjaju ovaj problem.

Nedosljedno korištenje posude sa pijeskom može biti pokazatelj i nekih medicinskih stanja, kao što su na primjer povećan stres ili urinarne infekcije. Primijetite li da su se higijenske navike vaše mačke promijenile, obratite pažnju na ponašanje vaše mačke, kako biste što prije otkrili uzrok.

Sada kada imate osnovno znanje koje je potrebno za trening mačke na pijesak, na putu ste da razvijete harmoničnu vezu sa vašim ljubimcem. Svaka životinja ima svoje preference i lične osobine, pa tako i mačke. Kada se u potpunosti upoznate sa njihovim karakteristikama i potrebama, lakše ćete im udovoljiti kako biste imali sretnog člana domaćinstva.

Besplatna dostava

na teritoriji Banja Luke

Savjetovanje

Tu smo za sve vrste savjeta u vezi ishrane

Garantovan kvalitet

Husse je švedski premium brend

100% Sigurna kupovina

Garancija ukusa hrane