Sve što treba da znate o ishrani za štene

Dolazak novog malog krznenog prijatelja u vaš dom je uvijek uzbudljiv i srećom ispunjen događaj, ali sa tim uzbuđenjem vrlo često dolazi i velika odgovornost i niz odluka koje je potrebno donijeti o tome kako da ‘odgojite’ štene. Jedno od najvažnijih pitanja je odluka o tome kako ćete hraniti svoje štene.

U ovom tekstu biće riječi o nekoliko smjernica koje bi vam mogle pomoći da na pravi način odgovorite na prehrambene potrebe svog novog kućnog ljubimca.

Nutritivne potrebe

Kada je riječ o štencima i njihovom rastu, u tom periodu je potreba za hranjivim sastojcima i dobrom ishranom najveća. Tokom ovog perioda, psu je potrebno više neophodnih nutritijenata, kao što su proteini, amino kiseline, masne kiseline, kalcijum, fosfor, vitamini i minerali i drugi, koji moraju biti redovan dio ishrane svakog zdravog i sretnog psa.

Različite vrste komercijalne hrane za pse specijalizovane su posebno za rase, nivo aktivnosti psa, dob psa i druge faktore koji mogu da utiču na sastav ishrane psa. To znači da je ta hrana sačinjena od sastojaka koji su posebno pomiješani kako bi odgovarali potrebama vašeg psa, koji bi se shodno tome trebali koristiti na način koji je preporučen na deklaraciji ili u dogovoru sa veterinarom.

Vrsta hrane za štence

Ono o čemu vi treba da odlučujete kada je u pitanju ishrana za štence jeste da li želite svog ljubimca da hranite suhom ili mokrom hranom, ili da ih kombinujete. Kako god da izaberete, dok god je u pitanju kvalitetna hrana, ne možete suštinski pogriješiti.

Suha hrana

Mnogim vlasnicima pasa suha hrana je praktičnija zbog toga što je nije potrebno držati u frižideru, te ima mnogo duži rok trajanja. Isto tako, uglavnom je povoljniji izbor hrane za štence i odrasle pse.

husse_hrana_banjaluka_ValpMaxi_1
PREPORUČUJEMO

Valp Maxi

je super premijum hrana za pse iz Husse ponude koja je obogaćena vitaminima i mineralima potrebnim za rast i razvoj štenaca.

  • pogodna za pse starosti od 4 sedmice
  • veličina granula prilagođena je štencima velikih pasmina
  • 90% probavljivost sastojaka
  • visokokvalitetni, lako probavljivi sastojci kao što su piletina i riba
  • sadrži kalcijum, fosfor i vitamin D
  • podstiče razvoj “dobrih bakterija” u želucu
  • obogaćena vitaminima A i E koji pojačavaju imuni sistem
  • obogaćena Omega 3 i 6 masnim kiselinama za zdravu i sjajnu dlaku

Valp Plus

je super premijum hrana iz Husse ponude koja je bogata svim hranjivim sastojcima, vitaminima i mineralima potrebnim za odrastanje šteneta. Pogodna je za štence starosti od 3 sedmice, a preporučuje se i za gravidne kuje i kuje koje doje.

  • bezglutenska formula, bazirana na piletini, riži i kukuruzu
  • visokoprobavljiva hrana sa izvrsnim okusom
  • pospješuje rad “dobrih” bakterija u probavnom traktu i sprečava zadržavanje štetnih bakterija na stijenci crijeva
  • vitamini A i E za jačanje imunološkog sistema
  • Omega 3 i 6 kiseline koje pospješuju imunitet, funkciju mozga i čuvaju kožu i dlaku
  • bogata kalcijumom, fosforom i vitaminom D za zdravlje kosti i zuba
  • optimalna tekstura granula, koja podstiče mehaničko čišćenje zuba
Husse Valp Plus
PREPORUČUJEMO
husse_hrana_banjaluka_ValpMaxi_1
PREPORUČUJEMO

Pro Valp

je visoko kvalitetna Husse hrana za štence, koja u svom sastavu ima sve neophodne hranjive sastojke za pse u razvoju.  Pogodna je za pse od 3 sedmice starosti, kao i za kuje koje nose ili doje.

  • najkvalitetniji, visoko svarljivi sastojci bogati proteinima, kao što su piletina i riža
  • kalcijum i fosfor u sličnom odnosu kao kod majčinog mlijeka, za jačanje kostiju i zuba
  • bogata vlaknima koji stimuliše rad crijeva
  • vitamini A i E koji jačaju imunitet
  • optimalan odnos Omega 3 i 6 masti za imunitet i zdravlje
  • obogaćena bakrom za sjajniju i ljepšu dlaku
  • odličan ukus koji najviše dolazi od pilećih proteina

Valp Mini

je super premijum hrana za štence malih rasa koja je obogaćena hranjivim materijama, vitaminima i mineralima potrebnim za rast. Pogodna je za štence starosti 3 sedmice pa na više. Idealna je i za gravidne i kuje koje doje.

  • sadrži visokokvalitetne i lako svarlljive sastojke kao što su piletina i riba
  • pravilno izbalansiran odnos kalcijuma i fosfora za jake kosti i zdrave  zube
  • visok energetski sadržaj 
  • podstiče razvoj “dobrih” bakterija u stomaku
  • vitamin A i E za jačanje imuniteta
  • optimalan sadržaj Omega 3 i 6 masti protiv upalnih procesa
  • biotin i vitamin B za zdraviju dlaku
husse_hrana_banjaluka_ValpMini_1
PREPORUČUJEMO

Mokra hrana

U svom sastavu, mokra hrana ima veći procenat vlažnosti što predstavlja dobar način za dodatni unos vode u organizam. Upravo zbog toga, ima manju kalorijsku vrijednost, zbog čega svom štenetu možete davati veće količine u odnosu na suhu hranu – što može biti korisno ako imate štene koje je uvijek gladno.

Stručna javnost smatra da je dobra ideja da se štenci izlože i suhoj i mokroj hrani, iako možda planirate kasnije da hranite psa samo jednom vrstom hrane.

Koliko hrane je dovoljno za štence?

Naravno da za svoje štence želimo najbolje, a to znači da moramo paziti i na količinski unos hrane. S obzirom na to da su štenci nerijetko konstantno gladni, ponekad je vlasnicima teško odrediti pravu količinu. Asocijacija za prevenciju pretilosti kućnih ljubimaca u svojim istraživanjima otkrila je da se gotovo 60% kućnih ljubimaca u SAD-u smatra pretilim. 

Količinski unos hrane za vašeg štenca možete kontrolisati koristeći nekoliko metoda:

  • Instrukcije na etiketi 

Vrećice sa hranom za vaše kućne ljubimce na poleđini imaju jasne instrukcije u vezi a količinskom odrednicom za porcije, u zavisnosti od težine vašeg šteneta. Ove preporuke možete koristiti kao generalne smjernice, koje se ne moraju potpuno dosljedno poštovati, a od toga zavise drugi faktori, kao što je aktivnost psa, da li i dalje sisaju ili slično. Preporuke koje stoje na tim etiketama ponekad znaju precijeniti dnevne potrebe vašeg psa, tako da ne biste trebali davati svom štenetu količine veće od propisanih.

  • Izračunajte

Vaš veterinar može da vam pomogne sa računanjem najidealnijeg kalorijskog unosa za vaše štene individualno, u zavisnosti od veličine šteneta i njegove starosti.

NAPOMENA: Kako vaše štene raste, unos hrane mora takođe da se povećava. Trebalo bi da prilagodite količinu hrane vašem psu, shodno tome koliko je pas narastao, koliko je aktivan i da li ima nižu ili višu tjelesnu težinu od prosječne.

Praćenje težine

Kako štene raste, veoma je važno ispratiti rast težine kako bi se izbjegle zdravstvene komplikacije i eventualna pretilost. Postoje izvori na kojima možete pronaći informacije i pomoću kojih možete pratiti težinu svog psa u odnosu na težinu koji bi prema prosjeku trebao imati u odnosu na rasu, kao na primjer ovdje.

Kada hraniti štene?

Postoje različiti pristupi koje možete imati kada se radi o ishrani vašeg šteneta. Postoje vlasnici koji hranu drže uvijek dostupnu psima, ali se to u brojnim slučajevima pokaže kao loša praksa, jer je teško pratiti količinski unos hrane, naročito ako se radi o domaćinstvima u kojima živi više pasa.

S obzirom na to da su stomačići kod štenaca mali, najidealnije bi bilo hraniti ih nekoliko puta dnevno (3-4 puta dnevno). Kada već malo stasaju i narastu, može se preći na manji broj obroka, ali energetski i količinski obilnijih. 

Naravno, ukoliko primijetite da vaše štene loše reaguje na neku vrstu hrane, ima promjene u stolici ili povraća, bilo bi dobro promijeniti hranu, a najbolje je posavjetovati se sa veterinarom, kako bi se izbjegli neželjeni zdravstveni problemi.

Besplatna dostava

na teritoriji Banja Luke

Savjetovanje

Tu smo za sve vrste savjeta u vezi ishrane

Garantovan kvalitet

Husse je švedski premium brend

100% Sigurna kupovina

Garancija ukusa hrane