Mačka je sterilisana. Šta sad?

Vodeći se najnovijim statističkim podacima, oko 80% mačaka, kućnih ljubimaca, je sterilisano. Iako sama sterilizacija (ili kastracija) rješava brojne zdravstvene probleme naših mačjih prijatelja, vlasnici mačaka često postavljaju pitanja o brizi za sterilisanu mačku i prijagođavanju koje je potrebno uraditi.

Sterilizacija muških i ženskih mačaka

Sterilizacija se prvenstveno preporučuje za ženske mačke. Nakon nekoliko mjeseci socijalizacije sa drugim mačkama, ženske mačke često završe sa mačićima koje je kasnije relativno teško udomiti.

Kod muških mačaka, sterilizacija se preporučuje iz niza razloga. Jedan od njih je označavanje teritorije. Kada dosegnu seksualnu zrelost, započeće sa označavanjem teritorije, zbog čega postoji velika mogućnost da će vam kauč, tepisi, prozori i drugi dijelovi doma biti ‘poprskani’. Ukoliko vaš mačak ima mogućnost da izađe van i slobodno se šeta, možda i izbjegnete teritorijalnost ove vrste, ali tu se stvara druga vrsta problema. 

Vanjski život sa sobom nosi svoje rizike. Između ostalog, mladim mačorima koji tek počinju da istražuju vanjski svijet, vrlo često se nađu na tuđoj teritoriji, što rezultuje tučama, ogrebotinama, ugrizima i drugim povredama.

Rizik od pretilosti

Nakon sterilizacije ili kastracije, metabolizam vaše mačke se usporava i fizička aktivnost se smanjuje, zbog čega, jednostavno, počinju da se nakupljaju masne naslage, naročito u predjelu stomaka. Kako je hormonalna ravnoteža narušena, ili bolje rečeno promijenjena, vaš ljubimac počinje da jede više. Većina vlasnika teško izlazi na kraj sa tužnim pogledom gladne mačke i nakon sterilizacije povećavaju unos hrane svojih mačaka, vrlo često bez svijesti o promjeni, odnosno količinskom povećanju.

Sterilisane mačke imaju 3,5 puta veću šansu da postanu gojazne u odnosu na mačke koje nisu sterilisane. Istraživanja su pokazala da čak i samo 3 dana nakon operacije, sterilisane mačke počinju da pokazuju povećanu potrebu za hranom. Nakon sterilizacije, mačke na drugačiji način osjećaju zasićenost, a na to im se fizička aktivnost smanji za do 52%. Zbog toga je od izuzetne važnosti da se nakon sterilizacije izabere adekvatna hrana za mačku, kao i da se mački daje određena količina hrane, bez obzira na njene želje.

Podložnost urinarnim infekcijama

Sterilizacija povećava mogućnost da vaša mačka razvije probleme sa urinarnim traktom. Sterilisane mačke se primjetno manje kreću od onih koje nisu sterilisane, zbog toga imaju manju potrebu za vodom, a time i manje uriniraju. Tim slijedom, urin ostaje duže u bešiki, što može pruzrokovati urinarne probleme.

Kako biste pozitivno uticali na urinarno zdravlje svoje mačke, neophodno je da obratite pažnju na udio magnezijuma u hrani za mačke, a izrazito je poželjno da birate specijalizovanu hranu za sterilisane mačke, koja u svom sastavu ima nešto manji postotak magnezijuma od drugih hrana za mačke. U čemu je stvar sa magnezijumom? Naime, magnezijum je glavni sastojak kamena koji se može formirati u urinarnom traktu mačke i značajno narušiti njeno zdravlje. Zbog toga je i više nego preporučljivo da sterilisanoj mački ili mački koja je podložna urinarnim infekcijama, obezbijediti hranu koja ima što manje magnezijuma.

PREPORUČUJEMO

Katt Urinary

U svojoj ponudi, Husse ima Katt Urinary hranu za mačke, iz super premijum kategorije, koja poboljšava urinarno zdravlje mačke. Sadrži nutritijente koji:

  • smanjuju pH vrijednost urina, 
  • podstiču unos vode, 
  • imaju nizak nivo magnezijuma, 
  • sadrže i borovnicu koja pozitivno utiče na urinarni sistem, 
  • taurin
  • kao i ekstrakt Yuke, vlakna koja sprečavaju nastanak kuglica dlake i druge sastojke koji jačaju imuni sistem mačke.

Ipak, neophodno je istaći da se Katt Urinary ne preporučuje mačićima, skotnim i mačkama koje doje.

Kako da spriječite debljanje vaše mačke nakon sterilizacije?

Nesterilisani mužjaci po svojoj prirodi imaju potrebu da idu u potragu za partnerima što može da bude i kilometrima daleko od kuće. Njihova teritorija zaista može biti velika, a nerijetko posjećuju i teritorije drugih mačaka. S druge strane, nesterilisana ženka će nositi mačiće, omaciti se, oni će sisati, a sve to zahtijeva popriličnu količinu energije.

Nakon sterilizacije, mačke će uglavnom smanjiti domet svoje teritorije na čisti minimum, ponekad samo na kauč. Ova mala teritorija često im je dovoljna za njihove dnevne potrebe drijemanja – jer više nemaju potrebu za lutanjem i traganjem za partnerima. Posljedično, njihova ishrana trebalo bi da prati smanjenje aktivnosti, a prema istraživanjima, unos hrane trebalo bi da se smanji za 30% nakon sterilizacije. 

Tokom dana, sterilisana mačka će provesti najveću količinu svog vremena u spavanju i rastezanju, a s obzirom na to da se neće mnogo udaljavati od svog vlasnika, imaće i više prilike da jede, ili bar da moli za hranu. Naše mačke izuzetno su svjesne koliko su njihovi vlasnici slabi na njih i da vrlo teško odolijevaju da odbiju njihove zahtjeve, kao što je hrana.

Koju hranu izabrati nakon sterilizacije?

Nakon sterilizacije, nutritivne potrebe vaše mačke oslanjaju se na manji unos masti. Hrana koja ima manji procenat masti smatra se hranom niže energetske vrijednosti. Kako je već objašnjeno, mačke su nakon sterilizacije mnogo manje aktivne, tako da je, kao i kod ljudi, poželjno unositi manje masnu hranu.

Izborom posebne specijalizovane hrane za sterilisane mačke, biće vam lakše pratiti ishranu vaše mačke i eventualne promjene u kilaži. U sastavu hrane za sterilisane mačke nalaze se veća vlakna, koja vašoj mački stvaraju jači osjećaj sitosti.

PREPORUČUJEMO

Exclusive Sterilsed

U Husse asortimanu hrane za mačke nalazi se i Exclusive Katt Sterilised, kompletna hrana za kastrirane, sterilisane ili manje aktivne mačke. Sadrži manji nivo energetskog unosa i nižu urinarnu pH vrijednost za bolje urinarno zdravlje. Ova super premijum hrana na bazi piletine obezbjeđuje unos kvalitetnih sastojaka za održavanje tjelesne težine. Odličan je izbor i za mačke sa osjetljivim probavnim sistemom.

Karakterišu je:

  • idealna ravnoteža kalcijuma i fosfora za jačanje zuba i kostiju,
  • masne Omega 3 i 6 kiseline koje pozitivno utiču na kožu i dlaku,
  • visok nivo proteina i povrtnih vlakana za kontrolisanu absorpciju ugljenih hidrata, 
  • lako probavljivi sirovi materijali,
  • puno proteina, kao i vitamina A i E za jačanje imunološke zaštite organizma, kao i 
  • viši nivo taurina za garanciju optimalnog kvaliteta života za vašu mačku.

Hrana koja je predviđena za sterilisane mačke može da otkloni moguće brige u vezi sa zdravljem vaše mačke, ali i da umanji nivo stresa sa kojima se mace susreću, a naročito u ovom osjetljivom periodu života.

Mokra hrana?

Kao što je slučaj i sa ljudima koji dosta vremena provode u udobnosti kauča, sa manje kretanja i više misli usmjerenih na hranu, tako svi ti faktori utiču na povećanje šansi za pretilost i kod mačaka. Kako biste pomogli svojoj mački da izbjegne neželjeno debljanje, još jedna od preporuka je da je hranite mokrom hranom za mačke.

Zahvaljujući udjelu tečnosti u mokroj hrani za mačke, ovo može biti idealan izbor ako vaša mačka ima problema sa debljanjem, jer takvom ishranom mačka ima osjećaj sitosti nakon manjeg unosa kalorija.

PREPORUČUJEMO

Konzervirana zečetina

(dostupno po narudžbi) za sterilisane mačke iz Husse ponude kompletna je hrana za sterilisane mačke. Hranjivi sastojci kuhani su u rerni, začinjeni ukusnim sosom, bez konzervansa, vještačkih aroma ili soje.

Ovu hranu, između ostalog, čine:

  • visokokvalitetni sastojci sa bogatim ukusom koji mačke vole
  • proteini sa dobrom integracijom vitamina A, D3 i E, bez konzervansa i hemijskih dodataka
  • uravnotežen nivo magnezijuma i fosfora

Mnogi vlasnici mačaka koriste se i trikovima, koji mačkama izgledaju kao igra. Postoje specijalizovane igračke za mačke u koje možete da sakrijete hranu, čime podstičete mačke na igru, a tako i na kretanje, što vodi boljem generalnom zdravlju mačke.

Veoma je važno imati na umu da mačke ne mogu normalno da funkcionišu na dijetama bez određene količine masti, vitamina i drugih sastojaka.  Takođe, veoma je važno da briga o sterilisanim mačkama, ali mačkama i drugim životinjama generalno, ne završi samo sa izborom jedne vrste hrane. Postoji niz preporuka i savjeta stručne javnosti koji mogu imati višestruke benefite za zdravlje i kvalitet života vašeg ljubimca.

Besplatna dostava

na teritoriji Banja Luke

Savjetovanje

Tu smo za sve vrste savjeta u vezi ishrane

Garantovan kvalitet

Husse je švedski premium brend

100% Sigurna kupovina

Garancija ukusa hrane