Mokra i suha hrana za pse: prednosti i mane

Bilo da ste tek odnedavno vlasnik psa ili ste tokom cijelog života okruženi psima, pravi izbor hrane za psa ponekad može itekako da zbuni. Čak i kada govorimo o jednostavnom izboru između mokre i suhe hrane za pse, koja je dostupna u svakom pet shop-u, postoje oprečni ili zbunjujući savjeti o tome koja hrana za pse je najbolji izbor.

Mnogi vlasnici pasa se odlučuju za suhu hranu za pse, prvenstveno zbog povoljnijih cijena i lakše upotrebe i čuvanja. Ipak, sve više vlasnika počinje koristiti mokru hranu za pse zbog toga što mokra hrana za pse ima brojne potencijale koji mogu očuvati i/ili unaprijediti zdravlje vašeg psa. 

Husse u svojoj ponudi ima visokokvalitetnu super premium i premium hranu za pse, prilagođenu dobi, veličini i aktivnostima psa, uključujući mokru i suhu hranu za pse. Postoje brojni razlozi za izbor mokre ili suhe hrane za pse, a ovaj članak će vam možda pomoći da napravite pravi izbor za vašeg psa.

Zašto DA mokra hrana za pse?

Postoji nekoliko razloga zašto je mokra hrana za pse odličan izbor za mnoge pse.

Prvenstveno, mokra hrana u većini slučajeva u većoj mjeri podstiče apetit psa nego što je to slučaj sa suhom hranom. Ovo je, između ostalog, tipična pojava iz prostog razloga što mokra hrana više nalikuje sirovom svježem mesu koje psi žele. Mokra hrana savršen je izbor za pse koji imaju problema sa apetitom ili su izuzezno izbirljivi kada je hrana u pitanju. Biranjem mokre hrane možete pozitivno uticati na zainteresovanost vašeg psa za hranu, a na taj način, pozitivno uticati na zdravlje vašeg psa. Dakle, mokra hrana za pse odlična je alternativa za suhu hranu ukoliko pas pokazuje malo ili premalo interesovanja za hranu, zbog bolesti, starosti ili nekog drugog stanja.

Mekana struktura mokre hrane za pse je idealna za pse sa malim ustima ili ukoliko imaju probleme sa zubima. Jači miris i ukus mokre hrane za pse u svakom slučaju čine obrok vašeg psa većim užitkom.

Osim toga, mokra hrana za pse smatra se zdravijim prehrambenim izborom za pse iz više razloga:

  • Mokra hrana za pse ima manje ugljikohidrata, kao i veće vrijednosti proteina i masti u odnosu na suhu hranu, naročito ako se upoređuje premium mokra hrana za pse sa jeftinijim varijantama suhe hrane. Visok unos ugljikohidrata može biti okidač za pretilost kod pasa, dok sastojci nekih konzerviranih, mokrih hrana za pse, mogu pozitivno da utiču na prevenciju gojenja, a neki čak mogu uticati i na gubitak viška kilograma kod pasa.
  • Mokru hranu u značajnoj mjeri čini voda, čime se omogućava održavanje hidriranosti psa. Ovo je naročito dobro za pse koji ne piju mnogo vode, a benefiti su naročito značajni kada su u pitanju ljetni periodi sa visokim temperaturama. Psima koji imaju urinarne probleme ishrana mokrom hranom može pomoći.
  • Mokra hrana za pse u mnogo manjoj mjeri se obrađuje od suhe hrane, što znači da sastojci zadržavaju svoje prirodne karakteristike i povoljno utiču na očuvanje zdravlja vašeg psa. Suha hrana prolazi kroz mnogobrojne process obrade kako bi se došlo do hrskavih malih zalogaja.
  • Generalno, mokra hrana u svom sastavu ima mnogo manje konzervansa nego većina suhih hrana. Razlog je u najvećoj mjeri sadržan u činjenici da se mokra hrana ta pse pakuje u konzerve koje omogućavaju čuvanje svježine duži vremenski period. Kod suhe hrane za pse je drugačije, najčešće se u proizvodnji suhe hrane za pse koristi više konzervansa kako bi hrana ostala svježa u vrećici.

Važno je napomenuti da nisu sve verzije mokre hrane za pse iste, u svakom slučaju je poželjno provjeriti nutritivne vrijednosti i sastojke prije kupovine. Ukoliko smatrate da je neophodno, uvijek možete zatražiti savjet od svog veterinara. Isto tako, uvijek možete potražiti iskustva drugih vlasnika pasa na internetu i šta oni kažu o različitim vrstama hrane.

Zašto NE mokra hrana za pse?​

Vlasnici pasa suhu hranu za pse u velikoj mjeri preferiraju iz dva razloga: cijena i jednostavnost upotrebe. Mokra hrana za pse je u pravilu nešto skuplja od suhe hrane, naročito ako koristite samo mokru hranu, bez miješanja sa drugim vrstama ishrane. Takođe, mokra hrana za pse pravi više nereda i zahtijeva više vremena za pripremu. Mnogim vlasnicima je mnogo lakše da smo istresu suhu hranu u posudu umjesto da ostvaraju konzervu, čekaju da postigne sobnu temperaturu…

Još jedan od razloga za preferiranje suhe hrane je miris. Konzervirana, mokra hrana sa pse ima mnogo intenzivniji miris, koji je za pse i više nego primamljiv, ali za vlasnika ima kontraefekat. 

Mokra hrana za pse ne može dugo ostati svježa, tako da nije najbolji izbor za pse koji svoju hranu vole ostaviti za kasnije. Isto tako, otvorene konzerve moraju biti u frizideru, i to u naznačenom vremenskom periodu, prije nego što se hrana pokvari.

Isto tako, mokra hrana za pse dovodi se u vezu sa zdravstvenim izazovima:

  • Mokra hrana za pse sadrži povećan udio masti u odnosu na suhu hranu za pse. To u nekim slučajevima može biti prevelika količina masti u ishrani psa, naročito ako pas ima predispozicije za bolesti pankreasa ili osjetljivost na masnu hranu.
  • Mokra hrana za pse može da uzrokuje brže nakupljanje zubnog kamenca u odnosu sa suhu hranu. Ovo može da se pretvori u veći problem u izostanku dentalne higijene.

Zašto DA suha hrana za pse?​

Jedan od najizraženijih razloga zbog koje mnogi vlasnici pasa preferiraju suhu hranu za pse je jednostavnost upotrebe i isplativost. Može se kupiti u velikim količinama i jednostavno razdijeliti na porcije koje su savršena količina hrane za vašeg psa. 

Suha hrana za pse jednostavna je za čuvanje i možete je ostaviti satima unaprijed kako bi vaš pas jeo kasnije i, na primjer, dok ste vi na poslu.

Visokokvalitetna premium suha hrana za pse kao što je Husse, sastoji se od svih potrebnih nutritijenata za potpunu ishranu vašeg psa. Ništa nije potrebno dodavati osim pristupa čistoj pitkoj vodi.

S obzirom na to da se radi o hrani koja je potpuno suha, suha hrana za pse predstavlja koncentrisanu energiju koja naročito odgovara aktivnijim psima.

Suha hrana za pse, između ostalog, čini stolicu čvršćom i manjom, što vlasnicima olakšava čišćenje nakon nužde. 

Zašto NE suha hrana za pse?​

Suha hrana za pse ne može da ponudi hidraciju koju ima mokra hrana za pse zbog čega je suha hrana za pse ipak malo manje zanimljiva vašem psu.

Jeftinije i manje kvalitetne opcije suhe hrane za pse sadrže velike procente pšenice i drugih žitarica koje su poznate kao mogući uzročnici alergija ili problema sa probavom.

Takođe, izborom jeftinijih varijanti suhe hrane za vašeg psa, birate i veću sadržinu konzervansa i drugih aditiva.

Miješanje mokre i suhe hrane za pse?​

Mnogi vlasnici se odlučuju za miješanu ishranu psa, odnosno kombinovanje mokre i suhe hrane za pse.
Ovakav način ishrane psa može imati višestruke benefite po vašeg psa, kao i po vaš kućni budžet. Možete spustiti potrošnju novca na ishranu vašeg psa, a da istovremeno ne narušavate kvalitet ishrane svog psa. I dalje ostaje da je potrebno prilagoditi ishranu psa dobi, veličini, aktivnosti, zdravlju i neophodnom unosu kalorija.

Polumokra hrana za pse​

Polumokra ili poluvlažna hrana za pse dio je ponude nekih proizvođača hrane za pse. Ipak, ova vrsta hrane za pse uglavnom sadrži povećan procenat šećera I drugih dodataka, zbog čega nije najzdravija opcija za cjelokupnu istranu vašeg psa. Ukoliko imate psa koji je izuzetno izbirljiv, uvijek možete miješati mokru sa suhom hranom kako biste pozitivno uticali na apetit vašeg psa.

Besplatna dostava

na teritoriji Banja Luke

Savjetovanje

Tu smo za sve vrste savjeta u vezi ishrane

Garantovan kvalitet

Husse je švedski premium brend

100% Sigurna kupovina

Garancija ukusa hrane